To find the percentage change from 10000 to 95000, we need to first calculate the difference between the two numbers.

**Step 1:** Find the difference between the two numbers. Subtract the initial value (10,000) from the final value (95,000) to find the increase: 95,000 - 10,000 = 85,000

**Step 2:** Determine the percentage increase. To express this increase as a percentage, we need to divide the difference (85,000) by the original value (10,000) and then multiply by 100 to get the percentage: (85,000 / 10,000) * 100 = 850

**Step 3:** Interpret the result. The percentage increase is 850%. This means that the final value (95,000) is 850% greater than the initial value (10,000).

In summary, the percent increase from 10,000 to 95,000 is 850%. This indicates that the final value is 850% larger than the original value.

When we talk about a percent increase, we are measuring how much a quantity has grown or changed compared to its original value. In this case, we are examining the increase from 10,000 to 95,000.

It's important to remember that percent increase is always relative to the original value. It measures the growth or change in comparison to the starting point.

Understanding percent decrease is crucial because it helps us analyze reductions or decreases in various real-life situations.

Let's delve deeper into the concept and look at some other examples of percentage increase.

**Problem 1: **The population of a city increased from 500,000 to 600,000 in five years. What was the percentage increase in population?

**Solution:**

Step 1: Find the difference between the two populations: 600,000 - 500,000 = 100,000.

Step 2: Determine the percentage increase: (100,000 / 500,000) * 100 = 20%.

Answer: The population increased by 20%.

**Problem 2:** The price of a stock increased from $50 to $60. What was the percentage increase in price?

**Solution:**

Step 1: Find the difference between the two prices: $60 - $50 = $10.

Step 2: Determine the percentage increase: ($10 / $50) * 100 = 20%.

Answer: The price increased by 20%.

**Problem 3:** The length of a rectangle increased from 8 cm to 12 cm. What was the percentage increase in length?

**Solution:**

Step 1: Find the difference between the two lengths: 12 cm - 8 cm = 4 cm.

Step 2: Determine the percentage increase: (4 cm / 8 cm) * 100 = 50%.

Answer: The length increased by 50%.

**Problem 4: **The number of students in a school increased from 800 to 1000. What was the percentage increase in student enrollment?

**Solution:**

Step 1: Find the difference between the two student counts: 1000 - 800 = 200.

Step 2: Determine the percentage increase: (200 / 800) * 100 = 25%.

Answer: The student enrollment increased by 25%.